Saturday, 9 July 2011

Kerabu nangka muda (ori punye)

As salam...seperti dijanjikan semalam mommy selamat menyediakan resepi kerabu nangka yg mmg pure.Hehe, mgk lain nogori,lain resepi.Mommy punya kerabu nangka ni version pantai timur punya.Klu mok try mesti pass dpt A+(perasan lagi).Layan jela......

RESEPI KERABU NANGKA MUDA

Bahan2
  • Nangka muda (1 mangkuk)
  • Santan (1 cawan)
  • Kelapa parut (1 cawan digoreng kering)
  • Gula (1 sudu besar)
  • Garam (1/2 sudu kecil)
  • Lada hitam (1 sudu kecil)
  • Ikan kembung bakar (amik isi &tumbuk)
  • Limau kasturi (5biji)
  • Bawang merah kecil (3 biji)
  • Cili padi (option)
Cara2
  1. Rebus nangka muda sehingga empuk & toskan.
  2. Tumbuk ikan bakar+lada hitam+bawang merah sehingga lumat.
  3. Tumbuk kelapa goreng setengah lumat.
  4. Dalam mangkuk besar,masukkan nangka muda+bahan tumbuk+gula+garam.Gaul rata.
  5. Setelah bahan digaul rata,tambahkan santan.Gaul sekali lagi.
  6. Akhir sekali,masukkan perahan limau kasturi&cili padi yg telah dipotong kecil.Gaul&rasa.
  7. Sedia untuk dihidang.

Kalau u al semua tahu kan yg nangka ni angin(blh sakit urat bg org yg xbiasa).Sebab itu dalam resepi ASLI kg ni dorg letak lada hitam (blh balancekan balik,lada hitam blh pecahkan angin dalam badan).Pastu ikan bakar tu bagi perasa asli, boleh tambah sedikit ikan bilis tumbuk (stok ikan bilis ni sama fungsi dgn ajinomoto,menyedapkan masakan),yg penting lebih berkhasiat.Santan tu pulak bagi rasa lemak2 kepada resepi ni.Asam limau pulak boleh menghilangkan kelat getah nangka (yg mungkin masih ada)........Sebenarnya semua ramuan tu telah balancekan mana yg kurang&lebih nangka muda itu sendiri.
Kami makan semalam matching dengan ikan cencaru belah belakang sumbat sambal belacan....HUish!mmg sedondon.

No comments:

Post a Comment