Thursday, 2 June 2011

ROTI PURI


1st time buat roti puri ni......hehe,menjadi beb. kembung molek dio!!!


resepinye anak2..................


Bahan-bahan ( 12 biji )
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175ml air panas *
40-50ml air
Minyak utk mengoreng

Cara-cara 
1. satukan bahan bertanda (*) & panaskan .. kacau sehingga gula hancur pastu tutup api . 
2. satukan tepung dan yis .. gaulkan 
3. no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja 
dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~ 
4. tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh 
5. perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil 
6. canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen 
7. siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ... 

p/s: rahsia nak bagi kembung, masa mengoreng tu, u al jirus2 minyak ke atas roti tu (slow2 la nanti wuish minyak tumpah plak......NAYA)

No comments:

Post a Comment