Thursday, 16 June 2011

Puasa sunat

Alhamdulilah selepas bersahur sakan semalam dgn wantan+maggi goreng,secara rasminya harini aku pose sunat ditemani hero aku,Arfa Zafran (dia bila dengar mommy nak pose mmg menyibuk la nak join).Klau sebelum ni teman mommy pose sunat mesti byk karenahnye last2 kecundang di tengah jalan dek di goda gadis2 kenit berdua tu. Tapi so far harini ok lagi tu sbb mommy psycho dia "ala affan sket je lagi....lagi 3jam nak berbuka.Kat brunei maghrib awal pkul 6:30 dah blh berbuka"...baru dia okey.Pastu mommy bodek lagi affan nak makan ape mlm ni mommy masak special.Budak2 kenit ni makan maggi je,xsedap pun(saje aku bagi makan maggi 2org ni sbb malas nak masak+xnak bg zafran terliur).......hehe jahat btui mommy ni. Fikir punye fikir tadi zafran cakap dia nak makan ayam kurma (hehehe!!!!favorite dia la tu).Teringat dulu pergi lunch rumah bf mommy (aunty ewin),kebetulan aunty ewin masak kurma ayam.....pulun le zafran makan sampai bertambah 3 kali.Klau rumah org xkenal mau hitam legam muke mommy tahan malu.

Emmph!!so menu berbuka harini confirm ye kurma ayam+sambal belacan+ulam timun.Cume mommy teringin plak makan ketam.Nak masak apa ketamnye plok?Jap2 pikir dulu.

Last2 apa yg terhidang utk berbuka simple dimple......kurma ayam(khas utk abg affan) + ketam masak cili + ulam timun&tomato + onde2......

Mommy jot down resepi kurma ayam kegemaran abg affan ni utk bakal menantu mommy nanti(yelah kan mana tau mommy dah xde nanti xsmpt belajor plak).Bkn apa mommy sendiri pun terkilan sbb xsmpt belajar byk resepi drp 'mak tok'.Yg sempat amik resepi kari ikan kegemaran daddy & karipap pusing.Rugi rasanye sbb arwah 'mak tok' pun terer bab2 masak ni.Rasanye mak ngah & mak lang pun xdpt skill ni drp arwah.Jadi sebagai peringatan utk masa depan di harap sedikit sebanyak blog ni dpt membantu (walau mommy ni cume amatur yg ptg hasil air tangan mommy sendiri)....Macam affan le,daddy ckp xsedap pun tapi affan ttp sedap gile mommy masak(bahagianye le).

RESEPI KURMA AYAM

Bahan2
  • 1 kg ayam (potong kecil)
  • 5 biji bawang merah(dikisar)*
  • 3 biji bawang putih(dikisar)*
  • 1 inci halia(dikisar)*
  • rempah tumis (bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga)*
  • 1 biji bawang besar (dibelah 4)
  • 5 sudu besar serbuk kari kurma
  • 3 biji ubi kentang(dibelah 4)
  • 3 biji cili hijau
  • sedikit minyak utk menumis
  • 1 mangkuk santan (dr sebiji kelapa) @ satu tin susu ideal
  • air

Cara2nye
  1. Panaskan minyak & tumis semua bahan bertanda* sehingga garing.
  2. Setelah bahan tumis garing,masukkan 5 sudu besar serbuk rempah kurma (bancuh sedikit dengan air).Masak sehingga rempah garing.
  3. Masukkan ayam,ubi kentang & bawang besar.Biarkan sehingga mendidih(Jika kering,masukkan sedikit air).
  4. Setelah mendidih,masukkan santan/susu ideal & garam.Gaul seimbang bagi mengelakkan santan berketul.
  5. Masukkan cili hijau & tutup periuk sehingga ayam masak.


RESEPI ONDE2
yg ni plak si kenit Ahdia(ya) tu suke sgt....dok ulang alik makan sebiji demi sebiji last2 aku perasan dok korek amik gula melaka @dalam je makan.Haiyaa,mana blh ini macam amoi?nasib baik dah nak abis onde2 tu baru dia korek,klu x mau buang je tepung tu (yelah dah belengas dia korek sapa nak makan).Mommy geram trus bagi dia makan gula melaka (nise) tu mcm tu je.Hai,dia punye le pulun makan mcm makan keropok.Pelik budak ni......siap mitak tambah.NO, NO.....NO WAY!!!Nanti ya dah besar ya buat le sendiri letak gula @luar...tapi klu xsedap ya tgk resepi mommy ni baru sedap.

Bahan2
  • tepung pulut (1 cawan)
  • pati pandan (blend 3keping daun pandan+1cawan air)
  • pewarna hijau (nak bagi lawo.klau xbubuh pun lagi sedap)
  • gula melaka/nise (potong kecik2 mcm dadu)
  • kelapa parut (yg muda tau,klau guna yg tua xsedap)
  • secubit garam
  • air utk merebus

Cara2nye
  1. Mula2 sekali masak air di dalam periuk sehingga mendidih.Biarkan.
  2. Campurkan sedikit demi sedikit pati pandan ke dalam tepung pulut.Sambil2 itu uli tepung sehingga menjadi doh(klau nak letak pewarna hijau,titikkan 3 titis cukup).
  3. Ambil secubit doh & bulatkan di atas tapak tangan menjadi bebola sebesar guli.
  4. Tekan bebola tadi di tengah2 & masukkan potongan gula melaka di dalamnya.
  5. Tutup gula melaka dgn hati2 & bulatkan sekali lagi di atas tapak tangan.
  6. Letakkan bebola doh tadi di atas kertas putih/tisu dapur.Ulang sehingga doh habis.
  7. Apabila selesai,masukkan sebiji demi sebiji bebola doh ke dalam air yg mendidih.Tunggu sehingga bebola doh timbul di permukaan air.
  8. Dengan menggunakan penapis,angkat bebola yg timbul sahaja & masukkan ke dalam bekas yg berisi kelapa parut+secubit garam.Goncangkan bekas supaya bebola bersalut dgn kelapa parut.Ulang sehingga semua bebola timbul.
  9. Siap untuk dihidang (PERINGATAN:MAKAN ONDE2 SEMASA SEJUK&MASUKKAN TERUS SEBIJI KE DALAM MULUT.KENAPA?.........JGN TANYA BUAT JE)................nak tahu juge jawapannye:klau panas onde2 tu blh meletup.BOMMM!!!!

4 comments:

  1. salam kenal...kuih wajib bila tiba bulan puasa kan...

    ReplyDelete
  2. salam, ada tye pasal swimming suit deqlis beli mana kan?? sorry yer baru hari nie sempat nk reply..baru masuk blog..

    deqlis beli kat sini http://fiezanorriscouture.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. salam perkenalan juga k.noorsafone...kita baru nak belajar2 masak tu kak...resepi dr mak dpt dah lama br skrg berpeluang try.hehe

    ReplyDelete
  4. deqlis:tq so much for the info.hehe,bleh intai2 pasni

    ReplyDelete