بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 22 February 2017

Pisa, Italy

23/3/2016
After settle kerja daddy, kami ke Pisa. Perjalanan dari Florence menaiki train ambil masa 1jam lebih.
Untuk yg plan nak ke Italy, blh baca details public transport durg kat SINI.
Inshaallah senang & smooth aje kalau gunakan train di Italy . Tiket semua beli kat vending machine & make sure sebelum berlepas, validate tiket anda kat machine yg disediakan. Kalau tak validate nanti bila operator ticketing check anda akan didenda. Hahaha!!! ada org degil sudah kena.
dlm train ke Pisa
dah smp Pisa


cam ni la suasana kat Italy ni walau kat mana2 tempat pun...
deretan bangunan2 lama & jalan yg sempit
Car free road
menapak la ke mana2




otw ke Leaning Tower….rehatkan kaki jap


http://rezwati.blogspot.com

Ni namanya 'jinak2 merpati'……..


yeay!!! dah nampak











MENARA CONDONG PISA
Alhamdulilah…..terjejak jugak tapak kaki kami di Pisa walau berbagai rintangan onak & duri ditempuhi. Hahaha.
gaya nak kena senget jugak la
Sumber wikipedia;
Menara Condong Pisa (Bahasa ItaliTorre pendente di Pisa) atau Menara Pisa ( La Torre di Pisa) merupakan menara loceng, atau menara genta berdiri bebas, bagi gereja besar bandar Pisa di Itali. Menara ini terletak di sebalik gereja besar dan merupakan struktur ketiga yang dibina di Piazza del Duomo ("Dataran Gereja") di Pisa.
Meskipun sepatutnya berdiri betul-betul tegak, namun menara ini mula condong ke arah tenggara sejurus selepas bermulanya pembinaan pada tahun 1173 kerana asasnya yang lemah dan substrat longgar yang membolehkan asas menara beranjak arah. Kini, menara ini condong ke arah barat daya.
Menara Pisa tingginya 55.86 m (183.27 kaki) dari tanah di sisi terendahnya dan 56.70 m (186.02 kaki) di sisi tertingginya. Lebar dinding di tapak menara ini ialah 4.09 m (13.42 kaki) sementara di aras atas pula lebarnya 2.48 m (8.14 kaki). Beratnya dianggarkan kira-kira 14,500 tan metrik (16,000 tan pendek). Menara ini mempunyai 296 atau 294 anak tangga; aras ketujuhnya kekurangan dua anak tangga di tangga yang menghadap ke udara. Menara ini condong sebanyak 3.97 darjah[1]. Ini bererti puncak menara berada 3.9 meter (12 ka 10 in) dari kedudukan sepatutnya seandainya menara ini berdiri tegak.[2]




Pisa Cathedral façade



Piazza dei miracoli


Piazza del Duomo ("Dataran Gereja") 
Masa kami pegi ni ramai jugak tourist. Mcm2 gaya durg ni duk posing

tgk tu….gaya dah mcm ultraman lawan raksasa
power puff girls tetap maintain ayu


Frankly speaking, walau Leaning Pisa ni terkenal di seluruh dunia & dikagumi ramai tetapi secara peribadi mommy takde la rasa terkesima sangat tentang rekabentuk buiding. Bukan bias sebab berkaitan dgn agama tetapi sebab design building depa ni lebih kurang sama je especially church. 
Menara Condong Pisa ni yg membuatkan dia special of course sb 'kesengetan' nya. In fact, ia juga tersenarai antara 7 wonders of the world yg baru . Yang tu ada la rasa cam berfikir jugak. Bukan saja sb kehebatan rekabina tetapi lebih kepada keajaiban yg Allah bagi. Pada asalnya mmg menara ni direka utk dibina tegak mcm biasa tetapi akur dengan kekuasaan alam semulajadi. Diubah utk kekal tegak tetapi tetap condong. Yang lagi kagum sebab walau senget dah beribu2 tahun tetapi tetap tak tumbang. Allahualam bisawab….
Cuma nak bagi peringat, walau kita rasa ada keajaiban tetapi usaha untuk maintenance perlula juga tip top kanmasa kami pegi ni pun durg tgh buat maintenance jugak. Seriau la jgk kot2 dok harap miracle je last2 menyembah bumi akhirnya. 
Oh btw kami tak naik ke puncak menara condong tu, bkn sebab gayat tapi tak sanggup nak beratur panjang. Cukupla posing kat bawah je, lagi clear & menarik pose nya.





Dah…. jom teruskan perjalanan ke Siena plak.

2 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

NEKCIK said...

Salam Ros..dnekcik tumpang ye tengok gambar..nak pergi rasanya mmg di luar janfkaan gamaknya..redha jer lah dgn pisa yg ada kst shenzen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...