Monday, 1 December 2014

PULUT MANGGA

Assalamualaikum & salam sayang.
Harini nak bercerita tentang dessert 'mek siam'. Rasanya dalam badan ni ada gak kot sikit2 sel darah putih siam mari (kik3x..belah mok la ni).


Pulut Mangga ni kalau ikutkan walau ada sel darah putih siam mari tapi mommy bukanlah peminat setia sangat compare to daddy yg ada banyak sel darah putih mamak mari. Kalau diberi pilihan mommy akan pilih 1st priority pulut durian (tak kisahla versi apa pun janji pulut makan dengan durian).
Pepepun sebab daddy suka maka mommy buat gak la, yang penting make sure guna mangga yang betul2 masak ranum & manis. Baru terangkat. 



Walau dessert ni mmg dah sinonim sangat2 dengan kami & lebih kurang teman gaduh dengan pulut durian tapi baru harini mommy nak tayang kejadiannya dalam family kami. Hahaha!!!x dak modal dah nak tepek resepi apa sebab rasa cam nak retired jadi chef jap ni :P
Jom jamu mata & mulut (kalau u al dah buat sendiri la nanti ye).

Bahan2:
(untuk seorang makan)
1/2 biji mangga masak ranum (dipotong kecil)
100g beras pulut (rendam semalaman)
1 cawan santan pekat
Garam
Gula
Sedikit tepung beras

Caranya:
1. Mula2 tanak/kukus pulut sehingga masak.
2. Didihkan santan dengan sedikit gula & garam.
3. Arung/gaul pulut dengan sedikit santan yg dimasak tadi.
4. Lebihan santan tadi didihkan semula & masukkan sedikit tepung beras untuk memekatkan kuah santan. Sejukkan.
5. Semasa menghidang, scoop pulut ke dalam mangkuk & campurkan dengan hirisan mangga masak. Curahkan kuah santan ke atas pulut mangga. 
6. Enjoy the feeling!!!!


1 comment: