Assalamualaikum & salam sayang.
Panjang tajuk harini tapi hakikatnya kejadian resepi ni sangatla PENDEK.
Panjang tajuk harini tapi hakikatnya kejadian resepi ni sangatla PENDEK.
Resepi yang simple, menyihatkan, lazat & sangat senang. Yang penting end result sangat gempak & menarik.
Kalau la ada tetamu yang adhoc datang & terpaksa menjamu selera this is the best solution rasanya.
Yang mommy nak highlight ni sebab, biasa kita stim guna periuk kukus kan? Memang senang juga & lazat juga tapi leceh & lambat sebab nak tunggu air dalam periuk kukus tu mendidih, lamaaaaaa.
Yang mommy nak highlight ni sebab, biasa kita stim guna periuk kukus kan? Memang senang juga & lazat juga tapi leceh & lambat sebab nak tunggu air dalam periuk kukus tu mendidih, lamaaaaaa.
So, dengan adanya pemanggang ajaib (tak kira apa brand) kerja yang leceh & lambat jadi senang & cepat.
Okey, ni cara mommy buat.
Bahan2:
Seekor ikan merah (bersih & kelar badannya)
Halia (lagi banyak lagi sedap) - hiris nipis
1 labu bawang putih - hiris nipis
Serai - hiris nipis
Cili - hiris nipis
Daun bawang/Daun ketumbar
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar jus limau
1 sudu besar gula
1 sudu kecil lada hitam (kalau suka)
1 cawan air panas (kalau nak lebih kuah boleh tambah)
Caranya:
1. Masukkan air panas ke dalam pemanggang ajaib.
2. Masukkan ikan merah & tabur semua bahan2 dengan sekata ke atas ikan tadi.
3. Masak selama 1- 2 minit sahaja.
4. Siap dihidang ke dalam pinggan.
Salam Kak Ros,
ReplyDeleteWhoa! Bukan saja boleh panggang dan grill pemanggang ajaib ni ye? Boleh kukus ikan sekali! Hebat.. macam nak beli je hehe
suka gwe melihat bahannya karena, walau gwe ngak ada pamanggang ajaibbb, bisa gwe kukus dalam aluminium foil. muahahaa sedap nih kak.
ReplyDeletetelan air liur tgk ikan kukus ni ...
ReplyDeleteDapat hirup kuah pun dah cukup..
ReplyDeletemmg cepat ...nampak sedap .. slalunye kan siakap ... boleh ek ikan merah br tau
ReplyDelete