Assalamualaikum & salam sayang.
Jumaat tiba lagi. Alhamdulilah syukur. Kalau sempat harini baru nak BW. Tg mommy dtg ye, Inshaallah.
Oh!!!!btw Happy Teachers Day untuk semua guru2 di Malaysia. Di Brunei blm tiba lg teacher's day (they celebrate in september)
Sambil2 tu jom la layan grill salmon kami ni. Grill Salmon tu perap biasa2 je tapi menjadikannya superb sebab ada sos 'dried smoke fish' keluaran Brunei Halal. Kalau ikutkan dulu mommy tak suka rasa salmon ni tapi since makan b4 g umrah baru2 ni rasa ok plak di tambah lagi dgn kesedaran nak reduce kolestrol (salmon ni salah satu makanan yg membantu reduce cholesterol).
Alhamdulilah walau susah nak dapat yg fresh @ smoked tapi yg frozen pun jadila. Ganding dgn sos dari Brunei Halal tu kiranya dapat la gak rasa smoked.
Yang mommy lagi happy dgn salmon ni sbb Arfa yg susah nak terima/makan ikan pun suka plak dgn salmon ni (suke ikan mahal je budak ni, poyo). Cumenya ada org tu xleh blah la makan nasi dgn grill salmon…….heheh!!!!so mommy buat la western style jugak.
Resepi biasa2 je.
Untuk perap mommy guna crushed black pepper, salt, honey & dried herbs. Perap tu mommy biar je dlm peti ais 2,3 hari (tujuannya nak bagi betul2 serap & a bit dry).
Pastu masa grill letak sikit olive oil. DONE!!!
Oh!!!!btw Happy Teachers Day untuk semua guru2 di Malaysia. Di Brunei blm tiba lg teacher's day (they celebrate in september)
Sambil2 tu jom la layan grill salmon kami ni. Grill Salmon tu perap biasa2 je tapi menjadikannya superb sebab ada sos 'dried smoke fish' keluaran Brunei Halal. Kalau ikutkan dulu mommy tak suka rasa salmon ni tapi since makan b4 g umrah baru2 ni rasa ok plak di tambah lagi dgn kesedaran nak reduce kolestrol (salmon ni salah satu makanan yg membantu reduce cholesterol).
Alhamdulilah walau susah nak dapat yg fresh @ smoked tapi yg frozen pun jadila. Ganding dgn sos dari Brunei Halal tu kiranya dapat la gak rasa smoked.
Yang mommy lagi happy dgn salmon ni sbb Arfa yg susah nak terima/makan ikan pun suka plak dgn salmon ni (suke ikan mahal je budak ni, poyo). Cumenya ada org tu xleh blah la makan nasi dgn grill salmon…….heheh!!!!so mommy buat la western style jugak.
Resepi biasa2 je.
Untuk perap mommy guna crushed black pepper, salt, honey & dried herbs. Perap tu mommy biar je dlm peti ais 2,3 hari (tujuannya nak bagi betul2 serap & a bit dry).
Pastu masa grill letak sikit olive oil. DONE!!!
Pew...leleh aih tengok...jauhnya..keluran brunei..mana dpt?
ReplyDeletesalmon ni saya selalu masak M'sian style.... masak lemak cili api... baru makan bertambah budak2 ni...
ReplyDeleteKalau grill tu, saya kena habiskan sorang2 :(
belum pernah masak lagi salmon di rumah. makan kat luar je..
ReplyDeleteteringin lak nak mencuba. of course kat malaysia ni pun frozen juga. tapi tulah...sos camna lak ya, hihi
Tak pernah lagi kakak jumpa sos jenis ini kat M'sia. Best juga kalau ada bukan salmon aje boleh guna lain-lain ikan pun boleh...
ReplyDeleteNampak sedap!
x prnh mkn salmon selama ini. Mayb kene cuba
ReplyDeletesedap sedap...my eyes turn blue you!!
ReplyDeleteposo2 nie telan air loiur lah weyy tgk salomong nie..:)
ReplyDeletesiti fatimah: yup, kat brunei je rasanya ada brand ni.
ReplyDeletenurbijen: terbalik pesen kita nur….kami ni klu masak2 lemak kuning kros sore jah layan. guna la ikan gapo pung. tapi klu grill lajuuuuuu je. mcm2 pesen la deh manusia ni
ANIM: ros pun br2 ni je try masak sendiri salmon, sos tu mungkin ada kat malaysia tapi brand lain la kot.
kakzakie: ye kak. cicah dgn ikan kembung gril pun sodapppp
tifa: kena cuba tifar sbb ikan mahal & berkhasiat. huhu sekali sekala
nekcik: wow!!!!now i realize ur eyes are blue 'nil a'…kik3x
UAA: lagi byk pahalo tu menahan godaan en salomong.