Saturday, 19 April 2014

Sira Ubi Kayu

Assalamualaikum & salam sayang semua.
Selamat berhujung minggu & beristirehat. Jom layan resepi org kampung.
Beli sebab cam geram je ubi fresh baru gali tapi end up xtau nak buat apa. Semua resepi ubi kayu rasanya perlukan kelapa parut which i really malas nak p beli @amp; parut sendiri.
Peram punya peram, cukup seminggu baru le terpaksa juga masakkan & alhamdulilah, resepi simple yg menjilat sudu.
Sira ubi kayu, cepat dimasak sedap dimakan juga (hahaha!!!!periuk magic lagi leeeeee).
Caranya puan2, tuan2, adik kakak.
Rebus guna high pressure 5 minit je, pastu release pressure. Tukar mood stir fry & masukkan gula melaka & daun pandan. Didihkan sehingga gula melaka hancur & kuah pekat. SIAP.

19 comments:

  1. suka ayat tu...resepi simple yang menjilat suudu...hahahha

    ReplyDelete
  2. Happy dapat jumpa satu lagi blog masakan yg menarik... keep it up!

    ReplyDelete
  3. tgk siro ubi kayu teringat bulan posa...hehehe...

    ReplyDelete
  4. sedak tuh sira..tp rsnyoh kawe dok ghajin buat lagi..pengak jah sokmo..:)

    ReplyDelete
  5. ubi kayu ni memang semua boleh ngam..rebus makan dgn sambal,kelapa parut,goreng pedas,masin,manis,bingka,lepat..semualah yg tradisional kan..slam ukhwah terima kasih berkongsi resepi lama ni.

    ReplyDelete
  6. belah utara ni..banyak yang buat lagu ni.
    family di selatan, biasanya tumis sampai kanji melekit2..
    sadisnya...dua2 jenis masakan ubi itu lama tak masuk perut:-))

    p/s tqvm sudi singgah

    ReplyDelete
  7. Salam perkenalan..

    Rasanya dah lama tak makan ni..

    ReplyDelete
  8. Salam kak ros.. tun xpenah mkn sira ubi kayu.. biasa wat sira labu ngan sira pisang je.

    ReplyDelete
  9. wah sedapnya..first time nampak ubi kayu disirakan..selalu rebus mkan dgn gula merah je.. sedap2 ;P

    ReplyDelete
  10. Assalam Ros,
    wah ini adik expert..mana adik yang baru nak belajar masak..hehe..
    ubi selalunya akak suka goreng atau rebus, jarang buat sira macam ni..
    selalu beli ubi kena yang dah masuk angin atau tak empuk....sabor ajelah kan..bagus betul pressure cooker tu lah..jealous i tau..:)

    ReplyDelete
  11. selalu buat juga sbb suami suka, tapi saya tak boleh makan perut berangin.... huhuhuhu.

    ReplyDelete
  12. selalu buat juga sbb suami suka, tapi saya tak boleh makan perut berangin.... huhuhuhu.

    ReplyDelete
  13. Makan dengan teh dan kopi panas sedap ni..

    Psstt : email me alamat please :-)

    ReplyDelete
  14. bestnya kalau ada pressure cooker mcm2 leh wat.. salam kenal juga... ok nnti kena cuba pari CT plak ye...

    ReplyDelete
  15. X pernah makan, tp nampak sgt sedap

    ReplyDelete
  16. assalam rostina..acik memang suka sangat ni..memang sesuai dengan tekak orang tua macam acik ni..rasa nak pi cari ubi je..tapi nak tunggu ada pasar tani baru boleh beli

    ReplyDelete
  17. OKje kalau beli ubi mmg buat ini Ros ...anak anak mmg suka...tp Okje lagi suka ubi rebus cicah sambal dgn ikan masin sedap wooo

    ReplyDelete