Assalamualaikum & good day.
Lama mommy tak bukak 'Kak Ros Bakery'………….Heheh!!!Kak Ros yg garang (itule panggilan manje 3A kat mommy cam citer upin ipin kata mrk).
Btw dah lama mommy impress dgn Roti Ulat Bulu ni, dok terfikir camana laaaaa dorg buat roti bentuk camni. So, bila dah tahu skill ni harusla mommy save dlm 'Wind of Change' untuk rujukan diri sendiri & keluarga. Yang sebenarnya tak susah kalau kita belajar/ada ilmunya. So jom sama2 belajar buat Roti Ulat Bulu inti kacang merah.
Bahan2:
250ml air
600g tepung roti
60g mentega
120g gula halus
1 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
11g yis segera
1 biji telur
Caranya:
1. Masukkan semua bahan dalam urutan ke dalam Bread Maker (BM).
2. Pilih menu 'dough' (no 10 utk BM kenwood mommy).
3. Tunggu sehingga selesai & keluarkan dr BM.
4. Tumbuk2 angin & bahagikan doh kepada 15 - 20 bahagian kecil (terpulang size yg dikehendaki). Bulatkan.
5. Leperkan doh & masukkan inti. Tutup rapat & bulatkan semula doh.
6. Tekan doh perlahan2 & canai sehingga nipis.
7. Potong secara selari (tapi jgn putus) & seterusnya gulung (refer gambar).
8. Biarkan sehingga doh kembali kembang (dalam 10 - 30 minit).
9. Sapu permukaan doh dengan bancuhan telur (optional).
10. Bakar pada suhu 180'C selama 10 - 15 minit.
Ralat:
1. Mommy buat ni giler besor sbb tindih doh (mommy buat mcm sandwich sbb tak tahu cara yg betul buatnya. Bila dah siap & masa buat yg bulat bunga2 tu baru terfikir cara di atas yg mommy mentioned). Pepepun "U learn from mistakes".
2. Terhangit!!!! hahaha. Set time & temperature sama cam biasa alih2 arini oven terlebih hot (siap aje ting2 bunyi, tgk2 dah terhangit skit). Pepepun bila makan rupanya yg terhangit lagi sedap ;)
1. Mommy buat ni giler besor sbb tindih doh (mommy buat mcm sandwich sbb tak tahu cara yg betul buatnya. Bila dah siap & masa buat yg bulat bunga2 tu baru terfikir cara di atas yg mommy mentioned). Pepepun "U learn from mistakes".
2. Terhangit!!!! hahaha. Set time & temperature sama cam biasa alih2 arini oven terlebih hot (siap aje ting2 bunyi, tgk2 dah terhangit skit). Pepepun bila makan rupanya yg terhangit lagi sedap ;)
I pun suka inti red bean...
ReplyDeletex buh bread improver n bread softener pn kan..saya pn dah lama x buat roti..bru2 ni buat x selembut masa dulu2 aktif meroti.
ReplyDeleteakak pun suka redbean teringin nak makan ulat bulu ni Ros ada lagi???
ReplyDeleteoh gitu kekdah dia. saya pun suka roti inti kacang merah ni, dulu2 favourite ni kat kelantan, every week wajib beli.
ReplyDeleteTerkejut mula2 baca tajuk roti ulat bulu... setuju ... belang2 mcm ulat bulu... red bean bun memang favourite akak...
ReplyDeleteCantik plak roti ulat bulu ni kak..mesti sedap kan??...nak cuba juga lah..:)
ReplyDeleteSedapnye..tak pernah buat..asyik beli je..teringin lak nk cuba buat sendiri...mintak izin nk copy resepi dulu yer...(buatnya tak tahu tahun bila..huhu)
ReplyDeletepenDragon: sama le kita
ReplyDeletemawarmerah:ros mmg xbuh bread pmrover @softener (susah nak jmp kat sini)….
knoor: akak nak ke? rabu ni ros g htr ;)
nastyna: bila dah tau kekdahnya cam senang je kan
suka2: heheh!!!!saja je kasi gempak sikit nama
atie: sedap mmg confirm atie, cubala
hayatiehashim: silakan copy & buat. niat pun dah dpt tu walau blm tahu bila nak start :P
Bilalah nak dapat beli Roti maker hehe
ReplyDeleteSalam kros... Sy jumpa gambar roti ni kat google.. Nampak mnarik n yg bestnya dtg dr rezwati.blogspot.. Terus cari n cari sbb nak wat roti ni.. Tq.. Anyway.. Mmg sesuai nama blog ni wind of change.. You are change a lot.. Teror mmsak rupanya..
ReplyDeleteSalam kros... Sy jumpa gambar roti ni kat google.. Nampak mnarik n yg bestnya dtg dr rezwati.blogspot.. Terus cari n cari sbb nak wat roti ni.. Tq.. Anyway.. Mmg sesuai nama blog ni wind of change.. You are change a lot.. Teror mmsak rupanya..
ReplyDelete