Friday, 20 September 2013

Jeruk Pedas Pauh a.k.a Mangga

Assalamualaikum & good day.
Musim mangga datang lagi (kat Brunei ni rasanya mcm sepanjang masa ada je buah mangga kat pokok). Kami dapat buah mangga yang agak masam, so bila try buat kerabu mangga terasa sangat masamnya maka mommy decide tu clear the balance dengan buat jeruk. Aduss kecur mulut teringat makan kerabu mangga. 

 Entry ni mommy nak share resepi Jeruk Pedas style org kampung kami plak. Minggu lepas ada tertengok kat FB 'Selere Terengganu' pasal Jeruk Pedas ni tapi xde resepi. So, masa buat ni mommy kira belasah sendiri la kot. Sib baik sama jadinya. 


Hehe!!!! Kalau Anis nak try buat later blh le guna resepi mommy ni ye (Anis bukan main pulun makan, sebab tak pedas sangat mommy buat). Yang lain2 kalau nak try juga, silakan mmg tak mengecewakan la kot.


Bahan2:
5-10 biji mangga muda 
6-10 tangkai cili kering/ 3 sudu besar cili boh (terpulang tahap kepedasan masing2 la)  
1 keping gula melaka/ nise  (boleh tambah kalau suka)
Air (anggaran tenggelam mangga)

Caranya:
1. Mangga muda dibuang kulit kemudian basuh bersih. Hiris nipis & rendam dalam air garam (atleast 1 jam). Toskan.
2. Kisar cili kering & masukkan ke dalam air. Didihkan sehingga air lada betul2 masak.
3. Masukkan nise/gula melaka & didihkan lagi sehingga gula melaka cair & air lada sedikit pekat.
4. Sejukkan air lada.
5. Masukkan mangga muda ke dalam bekas.
6. Tuang air lada sehingga menutupi semua mangga & simpan di dalam peti ais 3 - 5 hari sebelum dihidangkan.

13 comments:

  1. Tak pernah pula makan jerok yg begini. Tak guna cuka ye?

    ReplyDelete
  2. takyah kak kalau mangga dah masam tapi kalau mangga tak berapa nak masam, boleh tambah cuka. sedap masam, manis & pedas2 sikit

    ReplyDelete
  3. tele air liur lg maghri sini..nok wat jgk eh..tok caghro lah sedap ko dop..keno gie beli pauh dllah napok gayonya ros dok..hehe

    ReplyDelete
  4. Kecur tgk Jeruk mangga ni..tak pernah buat.. nti nak try lah..:)

    ReplyDelete
  5. ***drooling....
    kalau kt kg mmg dh lama kait pelam nih.. sini semua pon mahal. last time gi pasar beli 3 bijik pauh yg kecik2 tu pon dh 5inggit.

    ReplyDelete
  6. tunggu kedondong nekcik besar..boleh ler cuba!1

    ReplyDelete
  7. fuhhh.. sedap tuuu.. kat umah teman ni hubby teman beli kan jeruk pak ali.. pineng mai tu.. baru buka sebungkus.. nak makan pun takut sebab ada org ckp makn jeruk x elok.. huk2.. konpiusss

    ReplyDelete
  8. sedapnyer.. MIL saya suka buat jeruk ni sbb memang tahu menantu dia mmg hantu jeruk pauh :)
    owh, how i miss this :(

    ReplyDelete
  9. aduh teliur lagi..dah singgah umah kak zakir ada jambu air..ni mangga lagi..droooooling

    ReplyDelete
  10. Tak pernah cuba Ros....masalahnya okje ni kurang suka jeruk....yg hantu jeruk tu....Arjuna tu....hehe
    Kalau dah pembuatnya kurang makan haruslah mood nak buat pun tak de hehe
    ....

    ReplyDelete
  11. nampak sedap sangat...thanks bagi resepi...nanti boleh cuba :)

    ReplyDelete
  12. Xpernah mkn lg yg buh cili blend. Hehe kecur air liur

    ReplyDelete
  13. UA: xleh ko kait hok sebelah rumah lebat terr
    aTie: jgn lupa try, mesti nangis xcukup. heheh
    tun: weh, mahl ekk kat bintulu. klu @Brunei ni bersepah2
    Nekcik: nanti dah buat dgn kedondong tu jgn lupa jamu kami tau ;)
    tenku butang: yg bahayanya jeruk dok jual @kedai tu especially yg dtg fr thai sbb dia guna 'ibu gula'…klu yg pak ali tu ok, dorg xbuh ibu gula…ros dah pernah try…nak lg selamat ni hah org dah bg resepi….buat jeleeeer
    nurbijen: sayeeeenyo mok tua dia ke menantu kesayangan dio
    norzila: jambu air pun blh tu bt dgn resepi ni tapi kena tambah cuka kasi masam…slurpp
    hainom okje:buat leeeee utk arjuna tersayang :P
    wawa:heheh….time mengidam mmg terbaek cuba
    mummyhaza: make sure didih betul2 cili blend tu baru selamat perut

    ReplyDelete