Wednesday, 20 February 2013

Apam Betawi

Assalamualaikum & good day.



Lama tak mengapam, hehe resepi yang sentiasa evergreen & diminati ramai. Memang tak pernah jemu kalau makan apam cuba malas je nak buat selalu, hehe. Yang ni mommy buat petang Khamis lepas, adhoc jugak kacau2 dalam 1/2 jam siap. Daddy balik keje terus ngap.


BAHAN-BAHAN

200 gm gula
3 biji telur
1 sudu kecil vanilla
200 ml susu cair/fresh milk
300 gm tepung gandum
1 sudu besar ovallate
Pewarna kesukaan anda 


CARA-CARA
1. Sediakan air kukusan terlebih dahulu.
2. Pukul telur dengan gula hingga kembang. Tambahkan vanilla dan ovellate. Pukul sebati. 
3. Masukkan susu dan tepung secara berselang seli dan pukul lagi hingga kembang. 
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Warnakan. 
5. Sudukan setiap warna secara berselang seli ke dalam cawan kertas yang diletak di dalam tin muffin. Isikan 3/4 penuh. 
6. Kukus hingga masak dan merekah, lebih kurang 15-20 minit (boleh juga curahkan ke dalam loyang & kukus).



16 comments:

  1. wah..balik balik nak mengapam!!! sweet colours!

    ReplyDelete
  2. Jamu mata dgn apam dulu.Kak Ros dok asyik baca pasal Hong Kong tu sebab bulan 3 nanti kak Ros pun nak pi jalan-jalan kat sana.Anak kak ros yang umer 8 tahun tu tak sabar-sabar dah.Hari2 dok sebut benda yang sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2 kros jamu mata dulu, pastu jgn lupa sambungan @Ocean Park plak. hehe mesti seronot dorg tu kat sana nanti. btw budak2 ni bila dah tau nak g tempat2 gini, mmg xlena tido le. itu yg kami aritu sorok drp 3A sbb malas nak layan dorg punya soklan "berapa hari lagi ekk'

      Delete
  3. salam kenal...tq share resepi. done folow sini jugak. jemput yer jenguk2 blog sy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal nea lopah. insha ALLAH saya jenguk ;)

      Delete
  4. tepung tu tepung gandum ke? susu tu susu cair @ fresh milk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh!!!!org malas gitu le, terskip je menaip...btw saya dah adjust details.

      Delete
  5. Hahaha mengapam yer K.Ros. apam ni tak muak, sedap kan. tapi hari tu saya buat tak jadik. Pelik sangat hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg favorite kami apam2 ni especially type yg gebus. btw, kes2 pelik mcm tu kros pun selalu terjadi......kik3x, org buat jadi tapi time kita buat xjadi. PELIK BIN AJAIB......xpe, buat tahun lain jadi le tu ;)

      Delete
  6. tq tq... nak try nanti... sedaaaapppp ni..

    ReplyDelete
  7. sedapnyerr... bleh try nih, sng jer kan

    ReplyDelete
  8. apam indon sama ke...dengan apam betawi nie....nampak cantik dan gebus gitu......

    ReplyDelete
    Replies
    1. x tahu plak saya sama ke tak indon & betawi (betawi tu dlm negara indon kan. kik3x)

      Delete