بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 30 May 2012

NEW KITCHEN SET

Stove purple siap dgn kelengkapan memasak termasuk glove. Yang bestnya, semuanya macam peralatan memasak yg real. Tutup periuk tu mmg dari kaca betul & senduk/sudip tu semua stainless steel.
Harini mommy nak bwk melawat ke dapur baru mommy anak dara mommy. Hai bertuah betul la rasanya diri mommy ni dapat 2 anak dara yg bukan saja comel tapi rajin la sesangat. Kalau sebelum ni dorg suka le sangat kacau mommy @dapur mommy, tapi pasni kurang le kot since mommy dah tolong belikan kelengkapan memasak mereka. For info, 2 anak dara mommy ni mmg hobi bukak youtube cari video pasal budak2 masak (dorg search sendiri, heran pun ada gak mommy mcm dorg blh jmp). Mungkin abg Arfa yg tolong kot. Bila dorg tengok tu, sibuk le suruh mommy tgk sama & siap suruh beli set2 masak mcm dlm video tu. Huhuhu!!!nak pengsan tgk kelengkapan set masak2 mainan anak2 org putih tu. Adoiii, yg tak laratnya Ahdia. Bila dia suruh beli tu iakan aja kalau tak mmg cair le memujuk. Bila kita cakap A, dia jawab B. Bila kita cakap B, dia jawab C. Last2 kena cakap mcm ni "Ok, kalau mommy dah banyak duit & mommy jumpa kat mana dia jual mommy beli". Baru dia release kita.
Idea kreatif sapa le ni siap masukkan stove tu dalam kabinet. Hehe!!ni mesti sebab tgk kat dapur mommy semua dalam kabinet kot.

Sebenarnya stove purple ni mommy beli @Parkson, Miri last Sunday. Takde plan nak beli mainan pun tapi masa dok mencari barang2 baby utk hadiah kawan yg baru bersalin, alih2 ternampak set stove ni. Huhu!!2 org tu xnampak pun, mommy je excited nak beli. Bukan apa tapi sebab susah nak dapat yg jenis material kayu & stainless steel mcm ni (tahan lasak sikit blh pakai lama) lagipun harganya pun reasonable (RM70, kalau convert duit Brunei dalam BND29). Kat Brunei barang2 mainan yang kira elok sikit harganya mahal sangat. Baik terus beli @Toys 'R' Us. So, mommy invest le kat situ dgn harapan pasni xde le nak kacau mommy @dapur mommy lagi. Tapi serious, mommy pun seronot tgk stove tu rasa mcm nak dapur color purple le gak. Hahaha!!!
Ni yang dapur induction tu. Cantik gak tapi plastik le. Yang bestnya sensor tgh2 circle tu blh berbunyi & menyala.
Sebelum mommy beli stove purple tu, mommy dah beli dapur utk 2 org ni tapi dapur plastik. Yang tu pun best sebab dapur induction (huh!!!mommy pun xdak). Bila dorg letak periuk/something atas surface tu, nanti kuar bunyi macam org tgh masak & at the same time kuar lampu (ala2 haba le tu). Yang tu mommy beli sini je, tak ingat dah berapa rege.
Mixer & blender yg boleh spin. Dalam blender tu ada kertas gambar buah-buahan & dalam bowl mixer tu ada gambar telur. Hehe, so cute!!
Yang ni plak the latest items mommy beli last Monday (sehari lps beli stove). Aduhai, masa dok window shopping tu terpandang plak 2 benda alah ni. Ya ALLAH!!!terbang lagi cash mommy. 2 benda ni le Ahdia sungguh2 mitak mommy beli lps dia tgk anak mat salleh tu tgh buat kek guna mixer yg boleh spin betul2. Haru btul, nasib baik jmp yg ni. 2 benda tu mmg boleh spin macam yg real cuma xleh le letak tepung btul (yg dlm video mainan tu mmg yg jenis blh letak tepung btul. Cuma sizenya kecik utk bdk2 main). Set ni mommy beli murah je BND 11.50 (convert RM28) pastu siap ada pinggan mangkuk plastik bagai.
Bahan2 untuk masak. Uish, ada ketam!!!favourite mommy ni dik.

Bila mommy dah beli semua ni kan, harapan mommy pasni xde la kacau2 mommy lagi kan TAPI dari dulu sampai le saat ini mommy le jadi pelakon utama nak2 arahan si Ahdia. Huhu!!!nak tau mommy jadi apa? PELANGGAN RESTORAN. Bila dia dok mengadap barang2 mainan dia tu, japgi datang le bawak kononnya pen & buku catit nak ambil order. Pastu "awak nak makan apa?"..........huhu!!!layan jelah.
Kotak poslaju mommy gak dorg angkut buat kitchen kabinet.
Okay, abis dah lawatan ke dapur Anis & Ahdia. Next time mommy bawak jalan2 ke kedai runcit & restoran Ahdia plak ye. Sedia la duit banyak2 ye untuk shopping @ kedai Ahdia nanti ;)






Tuesday, 29 May 2012

Sate Goreng (Fry Satay)


Ini le menú yg mommy sepatutnya buat last sunday tapi cancel sbb merendek (berjalan2) dari pagi til midnite. So, hari Isnin (semalam) terpaksa juga buat sebab bahan2 dah ready (infact nasi impit pun dah siap masak). Tak tahu le @Malaysia famous ke tak sate goreng ni tapi personally mommy baru je tahu & try last year time raya. Masa tu makan kat open house kawan Malaysian, bila rasa "emmph, ok not bad especially utk menjimatkan masa nak bakar2 sate tu". Dari segi rasa, sama je bagi mommy sebab kalau bakar pun kita renjis2 minyak juga kan? Yang bezanya cuma xde lidi sate jelah kot (lagi jimatkan, xyah guna lidi sate....pastu budak2 nak makan pun selamat).
Kawan2 matching ia pun sama gak mesti ada kuah kacang + nasi impit + timun + bawang. Rasanya sate goreng ni boleh jadi juadah istimewa gak la this coming raya. 

Bahan2:
  • 1 sdb biji ketumbar (kisar)
  • 1/2 sdb jintan manis (kisar
  • 1/3 sdb jintan putih (kisar)
  • 4 btg serai (kisar)
  • 2 ulas bwg putih (kisar)
  • 3 inci halia (kisar)
  • 1 inci kunyit hidup (kisar) *(boleh guna serbuk kunyit kalau xde)
  • 1/2 sdb garam 
  • 1/2 cawan gula 
  • 1 - 1 1/2 kg daging kambing/lembu/ayam 
  • Minyak untuk menggoreng
Caranya:
  1. Gaulkan semua bahan bersama2 daging sekurang2nya 1jam.
  2. Goreng sehingga garing. Toskan minyak.
  3. Sedia dihidang bersama2 nasi impit & kuah kacang.

# Untuk resepi kuah kacang, boleh refer SINI
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Selingan ye gambar kat bawah ni. Hanya cadangan untuk u al yg dah siat isi ayam dari tulangnya, maka tulang2 ayam tu jangan la dibuang sebab masih ada isi2 ayam yg melekat pd tulangnya. Boleh la dibuat sup/stok ayam @ tiru macam mommy. Resepi ni sebenarnya dah lama sgt2 tak buat, semenjak mommy umur belasan tahun. Idea ni sebenarnya daripada mok yg pada masa tu masih jadi tokey restoren. Biasanya restoren kan banyak guna isi ayam untuk masak bersama mee, bihun etc, so mmg banyak le tulang2 ayam yg terbuang. Jadi untuk menggelakkan pembaziran salah satunya mok masak tulang2 ayam tu dengan menggunakan perencah segera maggi & tambah sedikit bawang. Serius sedap (emmph! mana tak sedapnya dah semata2 perencah maggi).

Monday, 28 May 2012

Jelly Cocktail

Kebiasaannya hari Ahad mmg selalu plan tak menjadi kalau nak bt eksperimen @dapur. Heheh!!!seminggu punya plan nak bereksperimen, tiba2 hari Ahad muncul dgn pelbagai aktiviti adhoc. Sama le jugak dgn Ahad lps, mommy plan nak bt jamuan hari raya kecil (heheh!!!meraikan settle ganti puasa) tup2 plan semua tak jadi. Kesnya atas pujukan Arfa yg nak sangat pergi & join acara Hari Keluarga Kebangsaan peringkat Mukim Telisai (area kami tinggal ni le). Mommy mmg dah tau pasal acara ni tapi mmg dah set tak nak pergi, alih2 sebab kesian tgk muka Arfa yg syahdu tu maka mommy pun setuju le pergi dgn syarat daddy g skali. So, pagi2 lagi dah goreng cucur bilis untuk sarapan & siap2 nak pergi. Ada cerita menarik semasa kami sampai ke tempat berlangsungnya acara tersebut. Memang akan terlipat dalam sejarah keluarga 4A+R. Kalau u all nak tau juge, nantikan episod menarik dalam entry yg akan dilancarkan dalam masa terdekat ini (hehe!!!suspen).
Untuk entry kali ni mommy jot down dulu desert yg sangat2 sesuai dalam keadaan cuaca yg panas terik mcm sekarang. Desert ni mmg famous sangat @sekolah mommy dulu, Sek Keb Puncak Alam, Selangor. Sebabnya setiap kali kami adakan jamuan baik potluck @ jamuan yg ditaja, desert ni mesti ada. Cikgu yg mmg selalu sediakan ni mmg cikgu sifu le bab2 masak ni iaitu Cikgu Zalina Abdullah & Ustazah Zaleha Sahdan. Kami yg lain2 ni ada gak menyumbang (dah namanya potluck) tapi menu biasa2 le. Btw bila mommy dah seronok bereksperiman skrg ni dgn masakan rasanya rindu plak nak jamu kawan2 sekolah dulu. Seronok kalau dpt makan bersama2 baik di sekolah mahupun di rumah. Kalau dulu nak ajak kawan2 sakan makan pun rasa malu sbb xpandai sgt masak-memasak ni tapi skrg ni boleh la (bukan kata dah terer tapi atleast mommy dah rasa confident sikit nak campak2 bahan2 tu). Insyaallah, kalau ada rezeki & umur yg panjang dapat kumpul semula dgn kawan2.

Bahan2:
  • 1 bungkus jelly pelbagai perisa (dalam 20 biji)
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin buah2 cocktail
  • 1 tin nata de coco
  • Bancuhan air gula (1cawan air + 2 sudu besar gula)
  • Ketulan ais
Caranya:
  1. Keluarkan jelly dari sarungnya dan masukkan ke dalam jug/punch bowl.
  2. Campurkan susu cair, buah-buahan cocktail, nata de coco serta air gula.
  3. Kacau rata & masukkan ketulan ais.
  4. Sedia dihidang.

p/s: Kalau simpan sebentar dalam peti ais lebih nyaman & dihidangkan kepada tetamu dalam keadaan sejuk tanpa ais.



Saturday, 26 May 2012

RENDANG KERANG vs PULUT KUNING



Terkejut jugak le tuan punya badan bila tiba2 boleh terjadi ciptaan pulut kuning di malam hari. Hahaha!!!!Citer kejadian Si Rendang Kerang dulu mengambil tempat sebagai juadah berbuka last Thursday. Bila kawan2 matchingnya dah abis (sayur timun duri tu le) mommy dok terfikir2 nak kendeng dgn apa rendang kerang tu. Alang2 beli kerang yg dah siap kopek banyak, so mommy xfikir lain dah masa nak masak tu terus je buat rendang. Bila dah masak, alamak banyaknya. Itu yang tiba2 timbul idea nak buat pulut. Mulanya ingat just nak tanak pulut biasa je tapi alih2 teringin nak test power buat pulut kuning/kunyit. Heheh!!!yelah kalau menjadi pasni Arfa @sapa2 khatam Quran xyah order dgn org, sendiri boleh buat (chewah!!!confident je). 


So, mommy pun mula le process menyediakan kawan baik Si Rendang Kerang tu. Resepi ni mommy ikut style buat pulut kukus biasa cuma masa rendam je lain. Tgk le kat bawah ni. Tak tau le sifu cakap apa, tapi bagi mommy perfecto dah cuma masa ambik gambar ni pagi tadi (makan bt sarapan plak, semalam dah dinner hidangan ni) nampak pulutnya dah mcm kering sikit. Pepepun, rasa masih ok (walau mommy tak panaskan pun) malah elok tak basi lagi sampai le ptg ni. Baru jap tadi makan lagi. Hahaha!!!alang2 tanak pulut, makan le sampai penuh perut.



1. Resepi Rendang Kerang
Bahan2:

1/2kg kerang yg siap dikopek kulitnya 
6 biji bawang merah/sebuku bawang besar (kisar) 
2 biji bawang putih (kisar) 
2 batang serai (kisar) 
1 inci halia (kisar) 
2 inci lengkuas (kisar) 
10 biji cili kering (rendam air panas & kisar lumat) 
2 sudu besar serbuk kurma 
250ml santan pekat 
1 sudu besar kerisik 
1 sudu besar pes asam jawa 
Garam 
Sekeping nise/2 sudu besar gula 
Hirisan daun limau purut/daun kunyit 
Minyak untuk menumis 

Caranya:
1. Mula2 tumis bahan kisar sehingga garing. 
2. Kemudian, masukkan bancuhan serbuk kurma. 
3. Masukkan pula kerang & gaul sebati. Reneh seketika. 
4. Tambahkan santan pekat & sedikit air. 
5. Tambahkan juga jus asam jawa & perasa. 
6. Apabila kuah agak pekat, masukkan hirisan daun limau purut & kerisik. 
7. Gaul sebati & sehingga kuah pekat. 
8. Sedia dihidangkan.














2. Resepi Pulut Kuning
Bahan2:

2 cawan beras pulut (mommy try buat sikit dulu) 
1 sudu kecil serbuk kunyit 
Sekeping asam keping/gelugor 
2 cawan santan pekat (agak2 le masa arung tu) 
1 sudu kecil garam 
Air utk mengukus 

Caranya:
1. Basuh bersih beras pulut & rendam dalam bancuhan air kunyit hingga tenggelam. Masukkan asam keping & biarkan semalaman. 
2. Keesokannya, toskan beras pulut & siram air utk membersihkannya. Toskan semula airnya. 
3. Panaskan periuk pengukus & kukus beras pulut sehingga keluar wap (lebih kurang 10minit dengan api sederhana). 
4. Angkat beras pulut dari periuk pengukus & masukkan ke dalam bekas besar. 
5. Gaulkan beras pulut tadi bersama2 santan (yg telah dicampur garam). Pastikan santan bergaul rata. 
6. Kukus sekali lagi pulut sehingga masak (lebih kurang 15-20minit). 
Biarkan sejuk sebelum dibentuk. 

P/S : kononnye nak deco bt lapis dengan serunding (pernah tgk member yg dah masterchef buat mcm cantik). Huhu!!! mommy buat berlumuih (ckp org kedah)....COMOT!!!!


Friday, 25 May 2012

Timun duri tumis udang


Rupa Timun Duri yg seakan2 jambu batu.
Eksperimen mommy last wednesday dgn sejenis sayur yg sebelum ni mmg tak pernah nampak/makan. Cerita pasal sayur (bentuk macam buah jambu) ni since last year lagi tapi mommy macam x ambil port sgt sbb mula2 tu ingatkan jambu batu. Hehe, sampai le awal tahun ni le yg tergerak hati mommy nak tanya kat org berjual sayur tu apa bendanya & nama sayur tu. Minah Indo yg berjual tu bgt "Ini org Brunei panggil Timun Duri kak." Mommy melopong sambil jawab " ooooooo, ingat buah jambu."Pastu tanya lagi "Dorg masak mcm mana sayur ni?". Minah Indo pun pun explained la " Masak tumis macam sayur biasa kak, letak udang lagi nyaman." SEKIAN dialog mommy dgn minah Indo tu.
Murah je, 2 biji cuma BND 0.85 (RM1.40)
Last few weeks, mommy ternampak si Evelyn dr Shah Alam tayang resepi sayur ni kat blog dia tapi namanya lain. Nasib baik dia tayang gambar sayur tu sebelum potong, kalau tak mmg xcam pun sayur yg sama sbb lepas potong & masak rupanya macam labu air.
Silapnya mommy terover cooked. Kelam kabut tetamu datang rumah tu, lps mommy masak mommy just tinggal dlm kuali & tutup. Mestila jadi terlembik. Sepatutnya bila kita masak sayur, terus je angkat dari kuali.
So, mommy pun baru le berani nak beli & try resepi guna sayur ni. Dengan mengikut guideline dr Evelyn mommy pun try le masak sayur ni. Alhamdulilah, sedap le rasanya, nak2 plak ada udang tu. Walaupun rupanya macam labu air & tastenya pun lebih kurang sama tapi bagi mommy tekstur sayurnya lagi sedap timun duri ni. Pepepun ikut selera masing2 la ye.
K.Anis kutip makan udang & kuah saje sbb favourite dia. 










Bahan2:

  • 2 biji sayur timun duri (potong nipis)
  • 1 labu bawang besar (hiris nipis)
  • 2 biji bawang putih (tumbuk/hiris nipis)
  • 1 biji cili merah (hiris nipis)
  • 6-10 ekor udang kertas (buang kulit & belah belakang)
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 1 sudu kecil serbuk lada sulah/lada hitam
  • 1 sudu kecil perisa (mommy guna sedap rasa)
  • 1/2 sudu garam
  • Sedikit air
Caranya:
  1. Mula2 tumis bawang putih sehingga layu & masukkan udang.
  2. Masak sehingga udang berubah warna & masukkan sayur timun duri. Kacau.
  3. Tambahkan minyak bijan, serbuk lada sulah, perisa & garam. Kacau lagi.
  4. Tambahkan sedikit air untuk membuat kuah.
  5. Akhir sekali tabur bawang besar & cili. Reneh seketika.
  6. Sedia dihidang.

Thursday, 24 May 2012

Pengat Sengkuang Cina/Tub Tim Krob

Cerita petang semalam......Mommy puasa & mengidam nak makan benda2 manis as a dessert. Baru le  teringat akan resepi 'TUB TIM KROB' ni. Water chestnut & nangka yg mommy beli lama dah hampir buruk (terlupa dah pasal beli bahan2 & nak buat Tub Tim Krob ni). Nasib baik sikit je yg terpaksa buang sbb busuk, kalau dak mau menyesal (mahal weh nangka tu beli).
Dok tgh sibuk prepare nak buat juadah berbuka tu (awal dr biasa le, dlm pkl 4pm). Tiba2 ada tetamu nak dtg adhoc htr barang. Punye le kelam kabut & menggelabah sbb rumah bersepah. Actually dia dah sms & call awal tapi sbb semalam mommy mmg penat & malas nak hirau psl handphone itu yg xsedar dia ctc. Pepepun, tetamu nak dtg kita sambut jelah walau tgh kelam kabut. Hehe!!!member dtg bwk buah tangan dr Msia (dia blk Malaysia & kononnya bg gift for Mother's Day). Itu yg gambar Tub Tim Krob tu dok menyendeng kat hamper cute sebelah tu. TQ dear Sara!
Untuk Resepi Tub Tim Krob ni mommy agak2 je sebab mommy tgk dlm youtube cara mcm dorg buat ni. Resepi ni lebih kurang kita buat pengat/bubur gayanya. Mommy buat 2 versi iaitu versi santan & versi air sirap (kami lebih prefer dalam air sirap.....Arfa ckp NYAMAN!!!).

Bahan2:
  • Sengkuang Cina/water chestnut (dalam 10biji)
  • Nangka (terpulang byk mana u al suka)
  • Tepung ubi/sagu (dalam 1/2 -1 cawan)
  • Pewarna merah (boleh je nak warna2 lain)
  • 500ml santan/ susu cair
  • Gula
  • Sedikit garam
  • Sehelai daun pandan

Caranya:

  1. Sengkuang cina dipotong kiub kecil-kecil.
  2. Kemudian rendamkan sengkuang cina tadi ke dalam bancuhan pewarna merah. Biarkan seketika.
  3. Apabila sengkuang cina tadi telah menyerap warna merah, toskan airnya.
  4. Gaulkan sengkuang cina bersama2 tepung ubi/sagu sehingga rata & rebus dalam air mendidih.
  5. Apabila terapung, sauk sengkuang cina tadi & terus direndam dalam air sejuk.
  6. Dalam periuk berasingan didihkan santan bersama daun pandan & gula. Letakkan juga sedikit garam.
  7. Masukkan hirisan nangka & reneh seketika.
  8. Semasa menghidang, masukkan sengkuang cina tadi ke dalam mangkuk & curahkan santan. Letakkan beberapa ketulan ais & sedia dinikmati.

#p/s
1. Bancuhan santan boleh diganti dengan sirap ros/sirap pandan @ sekadar susu cair.
2. Jika suka, boleh juga dimakan bersama coconut milk shake.

Versi sirap Ros kegemaran ramai.Nangka fresh!!

Versi bersantan. Gaya pengat/bubur manis. Nangka dimasak lembik!

Tuesday, 22 May 2012

An apple a day keeps the doctor away !!!


9 Reasons why An Apple a Day Really Keeps the Doctor away
“An apple a day keeps the doctor away”…but why? Do you really know what makes an apple so special? Why is it that we never hear an orange or a banana a day keeps the doctor away? Apples have properties that no other fruits have and its benefits have been proven overtime. You will be able to get the benefits of these properties individually with other fruits, but an apple combines everything and makes it simpler. It has been shown over and over that if it’s not simple, easy and fast, people won’t take care of their health.
1-Apple contains Vitamin C. Vitamin C helps greatly your immune system. A lot of people who lack Vitamin C in their diet have poor healing, bruise easily and have bleeding gums.

2-Prevent Heart Diseases. The reason it can prevent both coronary heart disease and cardiovascular disease is because apples are rich in flavonoid. Flavonoids are also known for their antioxidant effects.
3-Low in calories. A regular size apple has between 70-100 calories. Eating an apple when craving for candy or chocolate can make the desire disappear since apple in itself contains sugar, but gives you only ¼ of the calories.
4-Prevent Cancers. Notice the plural. We all know that cancer comes in several forms and in different places. Apples target multiple cancers such as colon cancer, prostate cancer and breast cancer in women.
5-Apples contain phenols, which have a double effect on cholesterol. It reduces bad cholesterol and increases good cholesterol. They prevent LDL cholesterol from turning into oxidized LDL, a very dangerous form of bad cholesterol which can be deadly.
6-Prevent tooth decay. Tooth decay is an infection that seriously damages the structure of your teeth, which is caused primarily because of bacteria. The juice of the apples has properties that can kill up to 80% of bacteria. So there you have it, an apple a day also keeps the dentist away!
7-Protects your brain from brain disease. This is something many people don’t know, and when you consider that your brain makes the person you are, it gives a whole new perspective. Apple has substances called phytonutrients, and these phytonutrients prevents neurodegenerative diseases like Alzheimer’s and Parkinsonism.
8-Healthier Lungs. A research at the University of Nottingham Research shows that people who eat 5 apples or more per week has lower respiratory problems, including asthma.
9-They taste great! And not only that, they also come in many flavors and colors. Not in a mood for a green apple? Why not get a red one, or a macintosh! Their taste can vary greatly, but still give you all the apple benefits. Variety is an important element to maintaining your health.
# On average, Americans consume around 20 pounds of apples a year, which comes to around 1 apple a week. Unfortunately, while an apple a week is better than nothing, it is nowhere close to being able to extract all the advantages apples have to offer. Eating apples is part of balanced and healthy diet than will increase your longevity, so why limit yourself to only 1 per week?

Sunday, 20 May 2012

Rempeyek Kacang




Eksperimen Jumaat lps mmg betul2 teruja sebab dah teringin lama nak buat tapi asyik tertangguh je. Alasannya sebab berlambak org jual, bt apa susah2 nak penatkan badan. Tapi resepi2 tradisional mcm ni kalau tak try buat & simpan resepinya rasa sayang je sbb nanti akan hilang ciri2 tradisionalnya. Ramai sekarang yg jual pun dah guna peralatan moden/machine produce. Apa2 pun mommy bt sebagai eksperimen utk diri sendiri sebelum menjelangnya raya sebab mmg dah masuk dalam list antara juadah yg wajib ada raya tahun ni, Insyaallah. After all, xde susah pun cuma leceh nak menunggu satu persatu (itu aje cabarannya). 
Resepi ni mommy combine from banyak sumber & alter with my own style. Btw lupa nak bgt, kat Brunei ni kebanyakan rempeyek kacang ni dorg letak hirisan daun limau purut. Masa 1st time mommy try, emmph xsedap sebab janggal di lidah kita tapi bila banyak kali makan sedap plak. Sekarang pun mmg dah jadi snack/junkfood yg sentiasa ada kat rumah ni. Tapi apa2 pun better buat sendiri especially utk raya sebab lebih menjimatkan kos (hehe!! yg tu mommy beli satu tupperware besar BND5, kejap je licin). Besides that, kalau buat sendiri suke hati le nak letak banyak2 kacang & ikan bilis tu (yg org jualkan skit je dorg letak 2 bahan tu sbb nak jimatkan kos). 
Okey untuk resepi kat bawah ni mmg sukatannya dapat banyak (mommy dapat dalam 2 balang/canister brand tupperware). So, utk sapa2 yg nak try dulu boleh kurangkan sukatan separuh dari yg asal ni. Mommy pun bancuhan tu terpaksa simpan dlm peti ais utk 2nd trip sebab xlarat dah nak abiskan sekaligus.
Bahan2:
  • 500 gram tepung beras 
  • 2 cawan santan
  • 1 biji telur
  • 1  sudu besar ketumbar - kisar
  • 1  sudu teh jintan manis - kisar 
  • 4  ulas bawang putih - kisar
  • 1 sudu besar udang kering (dikisar) @ sedikit serbuk perasa ikan bilis
  • 1/2 cawan kacang tanah 
  • 1 cawan ikan bilis
  • Serbuk kunyit
  • Sedikit garam
  • Air 
  • Minyak untuk menggoreng
Caranya:
  1. Campurkan tepung beras dengan  santan. Kecairannya seperti  membuat tepung goreng pisang.
  2. Masukkan bahan kisar serta sedikit serbuk kunyit. 
  3. Panaskan sudip atau acuan dalam minyak panas.
  4. Sudukan sedikit adunan ke atas  sudip/acuan.
  5. Taburkan kacang yang telah dibasuh dan dikeringkan serta ikan bilis. 
  6. Lenggangkan dalam minyak panas hingga tanggal daripada sudip. 
  7. Goreng hingga garing. Toskan minyak
The Making
(Sila abaikan pemandangan work place yg bersepah tu ye)



p/s: 
# Kalau nak simpan, pastikan rempeyek telah sejuk sebelum dimasukkan dalam bekas  kedap udara.
# Pastikan rempeyek betul2 garing sebelum diangkat untuk memastikan ia sentiasa ranggup walau disimpan lama.

Friday, 18 May 2012

CEKODOK MILO

Hidangan breakfast 3S 
" senang+sedap+sempoi"
Sebenarnya last year, dalam bulan ramadhan kot kami berbalas2 juadah berbuka dgn jiran kami ni. Suatu hari tu, mrk bagi sebekas cekodok. Mommy ingatkan cekodok pisang since rupanya mmg mcm cekodok pisang pun, hitam! Tapi after berbuka, mok yg try dulu. Katanya "eh, sedap jeput(bahasa kelate utk cekodok/cucur) org ni buat, dia bubuh inti gapo?" Mommy pun belek2 tgk dalamnya mcm ada coklat filling. Mmg sedap rasanya. Tapi ini cerita tahun lepas, mommy pun xambil kisah sgt nak try sbb pikir lecehla cekodok nak letak filling bagai. Yelah, cekodok kan lembik adunannya pastu kita goreng plak tu, lain la kalau muffin boleh letak filling sbb kita bakar. 
Sampai le mommy tgk Hasue buat last mth kot. Baru dapat ideal rupanya dia just tabur choc chips bukannya letak filling. Oh! kalau mcm tu senang sgt la, mmg boleh buat. Jadinya pagi tadi baru teringat nak try buat cekodok milo ni versi bantai ikut resepi cekodok pisang. Bila dah siap, sedap jugak rasanya.
Memandangkan cekodok ni sememangnya hidangan yg mmg dah terkenal seantara Asia jadi rasanya mcm malu je nak tayang N3 ni tapi memikirkan mommy bukan nak tunjuk kat org (kalau org dah tertengok tu kira rezeki deme la ye). Kiranya mommy jot down resepi ni supaya kami tak lupa untuk mevariasikan lagi list cekodok kami (mmg sebelum ni dah ada versi ikan bilis, sayur, udang, gula, stok ayam etc...). Hehehe!!!!!layannnnn.
Bahan2:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk milo/koko
  • 1/2 cawan choc chips (terpulang la citarasa nak byk @ sikit)
  • 1 sudu teh sodium bikarbonat
  • 2 sudu besar gula (terpulang gak citarasa)
  • Sebiji telur
  • Air (anggaran 1 cawan-terpulang tepung)
  • Minyak untuk menggoreng
Caranya:
  1. Mula2 ayak tepung, milo & sodium bikarbonat. Gaul rata.
  2. Masukkan telur & gula. 
  3. Kacau sebati sambil ditambah air sedikit demi sedikit sehingga adunan lembik.
  4. Setelah adunan sebati, masukkan choc chips. Gaul rata.
  5. Bulatkan adunan menggunakan sudu & goreng sehingga garing. Toskan minyak.

p/s : Sedap dinikmati ketika masih panas kerana keranggupannya.



Thursday, 17 May 2012

Butter Prawn




Kenapa mg ni rasa mcm tak byk N3 baru dr kawan2 blogger ye (ingatkan mommy je kena virus M mg ni). As mentioned earlier, sepanjang bulan Mei ni schedule kami mmg pack dr awal subuh (mommy start duty pkl 5am) smp le ke mlm (semua kena tido by 10pm). Bila mommy kira2 balik mmg xcukup 8jam tido ni. Mmg rasa sedikit lesu, tetapi kena gagahkan juga smp akhir bulan before back to normal routine. Walau mommy ni mmg tak suka sgt tido waktu siang (lagi lesu rasa badan kalau tido siang hari), tapi kadang2 tu terbabas juga tido dalam 30-45 minit sebelum g ambil Arfa balik dr sek. ugama. Itu yg kadang2 malas nak bukak blog masukkan N3 baru. Macam rabu lps ingat nak masukkan N3 pasal kuih Kelupis Brunei yg warna hitam (special tu) tapi sebab tertido ptg tu langsung tertunggak.
So, ptg ni baru rasa ada tenaga sikit nak tambah N3. Okey, resepi butter prawn ni mmg dah lama dalam simpanan & mmg menjadi menu kegemaran sejak mommy cuma berdua dengan daddy smp la ke skrg kami berlima. Resepi asal ni dah tak ingat belajar dari sapa tapi kalau tak silap mommy kalau bukan dari arwah mak tok mungkin dari adik beradik mommy. Masih dalam simpanan salinan resepi yg mommy tulis masa awal2 kahwin dgn daddy. Hehe, nostalgia betul!
So, sebagai kenangan (sebelum mommy buat house keeping membuang semua kertas2 lama ni) mommy snap sekali gambar salinan asal resepi butter prawn ni. Lagi senang sebab mommy takyah nak jot down lagi resepinya. Anis & Ahdia boleh je refer tulisan 'doctor tak jadi' mommy ni. Cuma satu je mommy nak bgt, kalau u al nak buat butter prawn yg ada floss (serabut telur) yg mcm restaurant cina selalu buat tu u al kena guna egg yolk (kuning telur) shj. Takyah campur susu cuma kacau je kuning telur tu dalam minyak+mentega sehingga terhasilnya 'floss'. Yang lain sama mcm resepi di atas. Mommy tak suka yg floss tu sebab membazir telur (sayang nak buang putih telur tu). Itu yg mommy prefer resepi ni. Lagi sedap!!!

Tuesday, 15 May 2012

Som Tam





SAWADEE KA!!!!!
Ptg2 hari mommy mengidam makan somtam. Heehe! elok jugak utk diet drp makan kuih muih tradisional yg mmg kaya raya dgn khazanah lemak tepunya. Memandangkan mmg dah siap sedia betik muda & bahan2 lain, apalagi menumbuk di petang hari mommy semalam. Actually ini kali kedua mommy beli betik muda dalam bulan ni (1st time beli awal Mei, peram punya peram last2 jadi hakmilik tong sampah sebab dah buruk). 2nd time ni mommy beli last week sbb mmg dah terpikir nak buat som tam (favourite mommy gak ni). Sebelum buruk lagi baik segerakan niat yg baik.
Som Tam ni sebenarnya makanan Thai yg terkenal, in fact salad yg paling terkenal di Thailand sendiri. Digemari bukan sahaja oleh org Thai malahan mat salleh pun dah pandai makan som tam. Biasanya som tam ni bahan utamanya mestilah betik muda tetapi ada juga yang menggunakan mangga muda. Yang specialnya som tam ni sebab semua bahan2nya ditumbuk di dalam lesung kayu yang khas (cantik tau lesung kayu tu). Mommy ingat pasni nak beli la lesung ni kalau terjumpa @Rantau Panjang, Kelantan. Hehe, buat hiasan.
Untuk acara tumbuk menumbuk harini, mommy bantai je guna lesung batu mommy yg cun ni. Momentum hayunan batu lesung tu diingatkan perlu dikurangkan kerana resepi asal guna kayu je weh, ni dah guna batu hancur lebur pulak semua bahan2nya. Sebagai langkah berjaga-jaga, alaskan batu lesung anda dgn kain supaya tak pecah tiles di dapur anda (hehe, ingatan utk diri sendiri). Mommy selalunya tumbuk atas alas kaki yg mcm karpet tu cuma harini sbb nak snap photo letak je bawah towel (alas tu cam comot je).
Okey, resepi ni untuk memudahkan mommy di kemudian hari juga untuk dikongsi bersama sapa2 yg mmg tgh diet tegar. Takyah makan nasi pun xpe, mmg kenyang. Sakit perut? xpun, janji semua bahan2 dibasuh bersih.

Bahan2:
  • 1/2 biji betik muda (sagat & rendam dalam air kapur sebelum dibilas bersih)
  • 1 biji tomato
  • 1 tangkai kangkung (boleh guna kacang panjang kalau suka)
  • 3 biji cili api (terpulang taste masing2)
  • 2 sudu besar udang kering
  • 1 biji bawang putih
  • 1 sudu besar kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 2 sudu besar gula kabung/palm sugar (mommy guna gula biasa)
  • 2 biji limau nipis (ambil jusnya)
Caranya:
  1. Mula2 tumbuk bawang putih & cili sehingga pecah.
  2. Kemudian masukkan udang kering & kacang tanah. Tumbuk lagi sehingga separuh hancur.
  3. Seterusnya masukkan betik muda, tomato & kangkung. Tumbuk sekali lagi sehingga sayur2 tu mengeluarkan air & lembut.
  4. Akhir sekali tambah sos ikan, gula & jus limau. Gaul sebati.
  5. Sedia dimakan begitu sahaja sebagai salad yg cukup sihat.

Monday, 14 May 2012

Sambal Ikan Nasi Impit (Serunding ikan)


2 hari bercuti tanpa N3 baru. Bukan busy ke apa tapi tak sihat for the last few days. Siap cirit birit & pening kepala. Ya Allah!! lama tak sakit demam ni rasa lemah je badan. Semoga Allah menggugurkan segala dosa2 mommy bersama kesakitan yg ditanggung, Amin3x. So, harini baru rasa segar sikit, kepala pun dah ringan. Alhamdulilah kalau tak, tak tau le mcm nak handle duty yg pack sesangat bulan May ni. Jgn ingat surirumah xde keje ye, huhu byk sgt keje. Ditambah lagi dgn tugas supir ni mmg kdg2 tu rasa cptnya masa berlalu. Skrg ni plak, daddy mmg OT keje smp 730mlm sbb plant tgh shutdown for maintenance jobs. So, duty mommy pun OT le jugak.

Harini mommy jot down resepi sambal/serunding ikan nasi impit (dah lama teringin nak makan tapi sikap malas yg membantutnya).Kalau @Besut, mmg setiap pagi boleh beli kat gerai2 utk breakfast. Satu plastik tu siap dgn set nasi impit + kuah kacang + sambal ikan....Sedapnya!!!

Resipi sambal ikan nasi impit ni mommy dpt dr FB Lauk Pauk/Kuih Muih Kelate. Dah lama jugak peram resepi ni alhamdulilah semalam terhasil la jugak akhirnya. Dah tak sabar nak rasa so, dinner semalam mommy dah pulun makan.





Bahan2:

  • Kelapa parut 1 biji (digoreng sehingga garing)
  • 5 ekor ikan selayang (direbus & diambil isinya) *
  • 5 batang serai *
  • 5 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • 2 keping gula nisan/ gula melaka 
  • Garam secukup rasa
Caranya:
  1. Kisar bahan bertanda * & kemudian gaulkan bersama2 kelapa parut yang telah digoreng.
  2. Gorengkan semua bahan di atas api perlahan sehingga kering.
  3. Masukkan perasa.Kalau kurang manis tambahkan lagi gula melaka kerana sambal nasi impit lebih sedap jika rasanya sedikit manis.
  4. Sejukkan dan kisar dengan kisaran kering agak-agak separuh lumat.
  5. Sedia dimakan bersama nasi impit.
Alang2 rajin nak buat, mommy trus buat stok guna 2 biji kelapa. Semua bahan2 mommy gandakan kecuali serai maintain 5 batang aje.



                                                                                                                                              1. 11. Kisar semua bahan bertanda * 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...