Friday, 5 October 2012

PAI ROTI BERLAPIS DAGING

Okey, yang ni breakfast ala western untuk 3A. Huyoo!!!dorg ni kalau makanan style macam ni mmg suka bebenor. Mommy & daddy je kurenggg. Muak le!!!
Mommy jotdown resepi ni sebab tau senang nanti nak buat lagi sebab 3A suka. Basically macam ala2 lasagna (Arfa yang perasan mcm lasagna ni). Mommy plak masa buat tu dok teringat macam Shepherd's pie (cuma tukar topping). Pepepun, tengok jelah resepinya kat bawah. 
Sumber: Majalah Saji (Mei 2012) 
oleh Juara Masterchef Malaysia 1 (Dr Ezani)
~~~~~~~~~~~~~~~~
Bahan2:
1 buku roti (bergantung size bekas)
3-4 biji telur
1/2 tin susu cair
1 cawan air sejuk
Sedikit parutan keju (cheddar+mozarella)
Garam
Serbuk lada hitam
  
Bahan2 Inti:
1 labu bawang besar (cincang dadu)
300g daging kisar
1 tin kecil puri tomato
1/2 tin cendawan champignon 
1/2 tin kacang pis hijau (mommy tak letak)
Mentega untuk menumis
Garam
Serbuk lada hitam

Caranya:
1. Panaskan ketuhar 200'C. 
2. Untuk menyediakan inti;tumis bawang sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan daging kisar & kacau sehingga masak.
4. Masukkan bahan2 selebihnya & kacau sebati. Ketepikan.
5. Pukul telur bersama air & susu cair & tambah garam + serbuk lada hitam secukupnya.
6. Celupkan roti sekeping demi sekeping dalam campuran telur & susun dalam dulang pembakar/casserole.
7. Tabur inti daging, kemudian lapis lagi dengan roti yang dicelup telur. Ulang & akhiri dengan lapisan roti.
8. Tabur parutan keju & bakar dalam ketuhar lebih kurang 30 - 40 minit sehingga keperangan & lapisan roti masak.



No comments:

Post a Comment