U al ingat tak iklan oreo, seorg budak lelaki yang bijak dgn ayahnya yang tertipu? Plotnya ttg nak share cara dia makan oreo kan. Haa, ingatkan......so baca tittle N3 mommy tu ikut style budak tu ye.
"U al, mommy nak kongsi satu rahsia!!"
Cara makan serunding.
---------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------
1. Mula2 isikan serunding dalam bekas.
3. Gaulkan mereka (serunding+kekacang le).
4. Pastu, makan mcm tu je. Nyaman berabis!!!
Hehe!!!u al pernah makan mcm ni tak? Mommy pun sebenarnya dapat tahu dr ustazah. Katanya org Brunei suka makan serunding dengan gajus. Mula-mula dengar tu confuse gak "ekk, macamana tu ustazah?" mommy tanya dia. Bila dia explain 2,3 kali baru le faham. Pastu kat sekolah Anis & Ahdia jumpa plak seorang parent ni story benda yang sama. Oooo, mmg confirm le trend dorg camtu.
So, memandangkan stok serunding mommy bertimbun lagi tak luak (dah hampir setahun tapi hebat btui serunding ni tahan xde rosak langsung). Maka, mommy pun try apply concept ni & letak kat coffee table depan TV. Bila try masuk mulut, alih2 xleh berenti la mengunyah. SEDAP rupanya benda alah ni digandingkan dengan kekacang. Mommy godek2 dengan almond sebab byk lebihan buat almond london dulu. Pasni ingat nak ganding dgn gajus plak.
Haa, apalagi???? TRY le.
----------------------------------------------------------
p/s: Cumanye idea ni memang rasa mewah nak buat selalu kan?Sebabnya rege serunding & kekacang agak mahal juga. Pepepun, mmg berbaloi sebab sedap & mengenyangkan. Compare dgn snack yang tak sihat baik kita berabis dengan kudapan yang sihat ni.
Assalamualaikum Yong,
ReplyDeletenampak sedak, bunyi sedak, rasa tentu sedak!
Akak nak buat gaul dgn hazelnut, sebab hazelnut mewah kat rumah Istanbul, Alhamdulillah!
MEMANG SEDAKKKK yong. sesuai sgt le buat kat sana since kekacang dorg murah. kat Brunei ni pun ros rasa murah sikit compare harga kat Malaysia. Itu yg dorg boleh je create concept ni.
Deletewahh kalu mcm ni mmg boleh cepat habis serunding yg terperap ni sis...harus ku try nanti hehehehe
ReplyDeleteItule GreenJade.....kalau tak buat mcm ni harus tersadai le serunding tg next raya. try la ye
Deleteserunding baru je habis buat makan dgn nasik impit. hihi.. nak pos lagi x kot sebb dah nak balik msia tak lama lagi. :)
ReplyDeleteTunggu jelah nanti balik Malaysia....As blk 'for good' bila?
DeleteCanggih la idea ni. Boleh lah diamalkan nanti....hihihi
ReplyDeleteBagi kita mmg canggih sis.....itu yg kros nak kongsi supaya boleh sama2 beramal....SELAMAT BERAMAL!!!kik3x
Deletewah lain dr yg lain ni cra mkn serunding tu...xpe leh cuba nti..mmg nmpk mewah pon kalau gitu cranya..hihi
ReplyDeleteHaaa...kalau QH cuba mmg ramai le pengikut2nya nanti.di seluruh pelusuk Malaysia confirm ikut trend ni. hik3x...
DeleteYang Along ada cuma serunding udang kering.... boleh kot ya...hehe
ReplyDeleteBoleh je Along......Tapi serunding udang kurang lemak le kot & masin sikit...pepepun tak cuba, tak tahu!!!!
Deletewalalalall... ada gajus tapi serondeng dan habislah Ros........
ReplyDeletesalam rostina......
ReplyDeletekat umah yan ada sikit lagi serunding....!!!!!lepas ni boleh cuba buat....
assalam Rostina
ReplyDeleteserunding kalu akak suka gaul dgn nasi putih panas2 tu emmm sedap bila tak ada lauk lain he he
kalu letak gajus ok tu mesti sedapkan gajus kan lemak2
Assalamualaikum Kak Ros...
ReplyDeleteAmboi-amboi serunding raya la ni ye...rumit ni nak membuatnya....tang nak carik2 tu la yang rumit tu....
salam admin..terjumpa blog admin ni..mohon share dalam fb kami ye..kami adalah pengeluar serunding daging bergajus..ternyata sedap..sehingga kami dapat johan peringkat negeri kelantan dan johan peringkat kebangsaan tahUn 2013..alhamdulillah..salam ukhwah..
ReplyDeleteANAK CEKAL: SILAKAN……AMBOI CAM TERLIUR PLAK SAYA NAK TRY SERUNDING U AL. CAMNA NAK BELI EKK. BLH PM FB SAYA
ReplyDelete