Sunday, 22 July 2012

Crispy Bean Curd Sheet Rolls with Vegetables


Assalamualaikum.
Alhamdulilah selesai 1st ramadhan untuk kami seisi keluarga dengan rezeki yang Allah berikan. Arfa & Anis alhamdulilah puasa, hehe Si Kenit Ahdia tu bila kejut sahur 1st day tu semangat je bangun & makan sama2 dengan org lain. Dari pukul 4am bangun xtidur2 sampai le dkt2 org nak berbuka baru pengsan (tidur sampai ke cerah pagi ni 2nd ramadhan). Bila pukul 10am gitu dia nampak epal hijau atas kaunter dapur, terus capai ngap. Mommy tanya "eh, adik cakap adik puasa, kalau puasa mana boleh makan?". Dia jawab "adik rasa lapar la, nanti kjp lagi adik puasa la".....Hahaha!!!!gitu pulak budak ni. Kakak & abang usik dia, "haa, adik xleh raya. Tak dapat duit raya".....Mula le kecoh rumah dengan jerit tangis dia. Bila semua cakap "YA, BOLEH!!!!!" baru le senyap. 
Okey 1st ramadhan semalam mommy dah mitak order awal2 sedari tengahari lagi nak makan apa dgn dorg ni. Daddy cakap masak je la apa2. Arfa cakap nak makan daging kurma. Anis senyap keletihan. So, mommy just masak kurma daging, acar rebung & sayur goreng tauhu. Untuk kuih muih plak mommy masak bubur pulut hitam (niat nak bagi sedekah @jiran2). Beside that, mommy buat onde2 pulut hitam/colorful & crispy bean curd sheet roll with vegetables. 
Tak tahu le sempat ke tak masukkan semua N3 ni sebab line internet ni blm lagi stable, pagi je ada. Start tengahari dah padam...Huhu!!!esuk barule org Tel Bru dapat datang tengok apa masalahnya. Memang tension bila xleh nak bukak FB & blog ni. Try le, mommy start N3 harini dengan 1st menu, Crispy Bean Curd Sheet Roll with Vegetables.
Dapat snap satu je gambar menu ni sebab tangah2 ambik gambar flash low batteries. Masa tu pun dah dekat berbuka. So, jadile sekeping untuk rujukan.
1st time mommy makan ni dah lama (last 2 years rasanya) @rumah aunty Yana (my friend). Masa tu kami ada buat usrah sambil makan2 (pot luck). One of her friends bawak juadah ni, mmg sedap kami makan sebab ala2 popiah tapi kulitnya lebih lembut compare tu kulit popiah. Her friend tu malay but married to Chinese guy. Dia claimed mmg ini makanan orang cina (no wonder sbb guna bean curd).
Since that mommy teringin sangat nak try buat & makan lagi sebab sedap. Cuma mmg xtahu caranya. Sampai le mommy terjumpa step by step caranya dalam blog INI. Memang teorinya senang tapi memang leceh sbb handling kulit bean curd tu yang tersangat le lembutnya. Banyak yang koyak2. Pepepun, puas ati sebab 1st trial semalam dapat le dalam 10 gulung (boleh bagi @jiran lagi).

Bahan2:
* Bean curd sheet (kulit fucuk yang lebar) - Rendam dalam air 
*Minyak untuk menggoreng

Bahan2 Inti:
*Sengkuang (parut halus)
*Lobak merah (parut halus)
*1 keping tahu goreng (potong dadu kecil/cincang)
*100 gm udang/ayam (cincang halus) [mommy guna udang kering)
*1 biji telur (buat dadar dan cincang halus)
garam
*minyak untuk tumis

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan isi ayam/udang.
2. Kacau sebentar.
3. Masukkan semua bahan dan garam
4. Kacau rata sehingga layu/masak.
5. Masukkan telur yg dicincang. Ketepikan.
6. Ambil sekeping bean curd sheet & letakkan di atas dulang.

7. Isikan inti secara melintang di atas bean curd sheet tadi.
8. Dengan berhati2, gulung sheet sehingga tertutup semua intinya. Potong lebihan sheet.
9. Ulang 6-8 sehingga habis intinya.
10. Susun bean curd sheet rolls tadi ke dalam periuk kukusan & kukus selama 5 minit.
11. Angkat & toskan air. Anda boleh terus makan yang dikukus begini dengan sos pilihan.
12. Jika suka ranggup, goreng bean curd sheet rolls tadi sehingga garing. Toskan minyak.
13. Sedia dihidang bersama sos pilihan.

2 comments:

  1. Selamat berpuasa rozi....Thanks share recipe ni... Aku pun nk Cuba Sbb aku mmg suka Chinese dish

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa gak z, utk ko & Im.....blh le ko try nanti. selamat berbuka jugak, hehe!!

      Delete