Assalamualaikum.
Resepi dari buku 'Kompilasi Hidangan Si Manja' lagi. Honestly, mommy mmg xpernah makan apatah lagi buat quiche ni. So, tak tahu samada betul ke resultnya turn out mcm ni tapi bila tengok gambar dalam majalah tu lebih kurang sama. Yang paling penting Arfa suka. Anis & Ahdia tak nak cuba pun sebab ada sayur & mushroom. Maybe next time mommy xyah letak mushroom & veggie tu sorok kat dalam inti. Pepepun 25 pcs just finished by Arfa & mommy. Daddy xsempat rasa (takpela kot sbb dia mesti dah selalu makan benda2 mcm ni abroad). Aci cakap mcm tu? Hehe!!!next time will come the new batch with some improvement. Maybe will be consider using instant roti canai/prata pastry just like Along did in her N3.
Bahan2 Pastri:
*250g tepung gandum
*100g mentega
*90ml air
*1/2 sudu kecil garam
Bahan2 Inti:
*200g cendawan butang - hiris
*100ml susu segar
*2 biji telur
*2 helai daun bay
*1 labu bawang besar
*Garam & serbuk lada sulah secukup rasa
*Sedikit mentega
*Sedikit parutan keju
*Daun parsli - cincang untuk hiasan
Cara menyediakan:
1. Satukan bahan2 pastri & uli sehingga adunan lembut.
2. Ambil sedikit doh & alas di tepi & dasar acuan pai. Ketepikan.
3. Untuk inti: Panaskan mentega, tumis bawang & daun bay sehingga wangi.
4. Masukkan cendawan butang, garam & serbuk lada sulah.
5. Isikan inti yang telah masak ke dalam acuan pai, curahkan campuran susu+telur+garam.
6. Taburkan keju & bakar pada suhu 180'C selama 25-30 minit (panaskan dulu oven).
7. Sedia untuk dihidang.
NAmpak sedap quiche tu, akk pun tak pernah buat juga, resipi nampak simple tapi rumit heheh.Anak2 akk pun kalo yg ada sayur pun kureng sikit, kdg2 nak cuba pun malas,
ReplyDeleteros pun kalau nak try sesuatu resepi tu pikir dulu, anak2 suka ke tak ni sbb kalau bt xde sapa makan membazir je. kita masak bkn utk please org lain tapi family kita sendiri kan kak ;)
ReplyDelete