Ini pulak menu seafood kedua...Since pengalaman last year, mommy suka le makan mussel. Memang mencari2 resepi baru mussel ni. Alhamdulilah masa belek2 kitab lama (majalah mingguan wanita booklet resepi) terjumpa resepi ni. Memang kena betul dengan taste & bahan2 yang ada @rumah. Hari 1st puasa tu ustazah ada bagi mangga (mommy mitak yang muda je nak buat sambal, sekali seronok plak dia kutip2 yang masak pass kat kami. Rezeki kami, dapat satu plastik). Itu yang terus ON je resepi ni.Senang je resepi ni & yang paling best NYAMAN BERABIS!!!bahasa org Brunei describe sedapppppp sgt.
Bahan2 utama:
10 ekor kepah/mussel
10 ekor kepah/mussel
20g keju mozarella
Bahan2 untuk salsa:
1 biji cili padi (nak pedas lagi terpulang le berapa biji)
1 biji mangga masak (dadukan)
2 sudu masak jus lemon
1/2 labu bawang besar (dadukan)
5 helai daun ketumbar (cincang halus)
Caranya:
1. Untuk menyediakan salsa mangga;
Masukkan potongan cili padi, mangga, bawang besar, daun ketumbar & jus lemon.
Masukkan potongan cili padi, mangga, bawang besar, daun ketumbar & jus lemon.
2. Kacau sebati & sejukkan sebentar di dalam peti sejuk.
3. Susun kepah/mussel di atas dulang pembakar.
4. Tabur parutan keju di atas mussel & bakar selama 5 - 10 minit (sehingga keju cair).
5. Setelah masak, hidangkan dengan topping salsa mangga.
sedapnya nampak rostina, ari tu ada akk gk dkt carrefour mussel rm 32 per kg mahal ya ampun, nasib baik akk tak reti nak mkn menda ni heheh. Kat brunei berapa sekilo rostina. Nampak sedap.
ReplyDeleteSelamat berbuka ya
ros semenjak duk brunei ni je rajin membeli sebab selalu nampak & murah rasanya....ros beli yg frozen dr New Zealand tu, sekotak ada lebih 20pcs size besar2 harga baru BND8 -BND11 (convert duit kita xsampai lagi rm30)....itu yg berani beli. lagi pun mcm terjatuh cinta plak sebab dulu xsuka benda alah ni.hehe, yg lobster tu pun ros rasa murah. kami beli fresh nelayan baru tangkap, masih hidup masa beli. 2ekor tu kami beli dalam BND 18 kot (ingat2 lupa)...susah juga nak dpt yang fresh ni, tapi nak compare @Msia mmg xmampu juge le nak beli kak....
DeleteSlmt berpuasa Ros. wah berderet2 menu seafood.....lepas lobster...mussel pula.....sedap nampak. teringat masa di Brunei dulu...pernah juga beli mussel sbb jrg nak dpt belah sem.
ReplyDeletere; taugeh mahal sbb tak da kacang hijau jual di Egypt.yg ada angkut dr Msia atau Thai. ada jual mcm2 kcg kat sini tp kcg hijau tak da.akk pernah cuba buat guna kcg warna putih tp tak jadi mcm taugeh yg guna kcg hijau. ada bawak kcg hijau tp sayang nak buat taugeh...simpan buat bubur...
bab kata pepatah "alang2 menyeluk pekasam biar smp ke pangkal lengan....alang2 nak layan seafood biar penat tapi sekali harung je".....hahaha, semalam lps layan seafood dah xlarat nak masak grand2 hari ke-4 sungkai. masak ikan kembung goreng kicap & recycle lauk yang masih ada je kak. sedap juge layan kicap nak2 time sahur.
Deletere: ooo, patut le akak sanggup beli taugeh rege mahai tu rupanya xde ekk kacang hijau @mesir...pasni kena bawak bekal byk2 le kacang hijau tu.